Introductie

Hoe begin je aan een stamboomonderzoek?

Bij het surfen op het internet kwam ik in de zomer van 2003 bij toeval op de website van Aldfaer Logo terecht, waar een stamboomprogramma voor Windows gratis ter beschikking werd gesteld. Na downloaden en installeren ben ik begonnen met het invullen van mijn eigen gegevens, toen die van mijn vrouw, dochter en ouders, en toen was ik verkocht: een nieuwe hobby was begonnen.

Hoe kom je aan gegevens?

Eerst maar eens rondvragen in de nabije familiekring, daarna zoeken op het internet, waar ik terecht kwam op de site van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Dat was bijzonder nuttig, omdat zowel Vollenhove, waar mijn vaders familie vandaan komt, als Urk, waar mijn moeders familie haar oorsprong heeft, bij Overijssel horen of gehoord hebben. Omdat ik toevallig in de buurt met vakantie was heb ik mij een paar dagen in het archief in Zwolle bezig gehouden.
Latere vakanties probeerde ik in de buurt van Zwolle te plannen om zo mijn gegevens verder te kunnen aanvullen.
Ook op de site van Genlias (sinds 1 januari 2013 uit de lucht - overgenomen door WieWasWie) is het nodige te vinden; daar kun je in een heleboel archieven tegelijk zoeken. Het handige daarbij is dat je ook op combinaties van twee personen kunt zoeken.
Na een paar maanden had ik al zoveel gegevens verzameld, dat ik het de moeite waard vond om die te publiceren. Dat was in oktober 2003.
Inmiddels zijn 54.836 personen (laatste update: 19 mei 2021) in de database opgenomen.

Voorvaderen

De verste rechtstreekse voorvader van vaders kant, die ik tot nu toe heb gevonden is Adam Lens. De familienaam van mijn moeder is Ras.
De verst bekende rechtstreekse voorouder van moeders kant is Abram Abramsz, die ook wel Postma als familienaam gebruikte.
Mijn grootmoeders zijn Annegien Zandbergen van vaders kant en Bregje Hakvoort van moeders kant.

Het resultaat.

Database
Alle ingevoerde gegevens vindt u terug in de database, waarin ook de gezinsbladen zijn opgenomen.

Tekst
De parentelen van de stamvaders van mijn grootouders met de familienamen Lens, Ras, Zandbergen en Hakvoort worden hier gepubliceerd. Van mijn vier grootouders heb ik de kwartierstaten samengesteld, die u hier ook kunt vinden.Van de vet weergegeven bronnen heb ik de kopie-aktes in mijn bezit. Belangstellenden kunnen hiervan een kopie toegezonden krijgen. Geeft u dan even een berichtje via de reacties knop links onderaan.
De kwartierstaten zijn inmiddels sterk gegroeid; er is al een doorloop naar de tijd vr Karel de Grote (zie:Lijn naar Karel de Grote).

Grafisch
Een enthousiaste gebruiker van Aldfaer, Marcel, ontwierp een Sierstamboom; deze werd verder ontwikkeld door o.a. Carel Plantagie. De sierstambomen (6 generaties) van mijn vader, Berend Lens en van mijn moeder, Aagje Ras heb ik in de site opgenomen.
Met een rechtsklik in de sierstamboom opent een menuutje, waarmee u kunt in- en uitzoomen.

De kwartierstaten en de parentelen werden " ". De Database werd bewerkt met van Huub Mons.


© 2003-2019

Verantwoording